Proiectul nostru „Atelierul de meşteşuguri” va fi prezentat în faţa Cercului de donatori

Vă invităm să fiţi alături de noi vineri, 9 mai, de la ora 19.

Evenimentul va avea loc în sala de lectură a Bibliotecii municipale din Făgăraş.

 

Până acum, niciuna dintre acţiunile noastre cultural-educative nu a avut un buget. Totul a fost făcut din dragoste, pro bono. Activităţile însă iau amploare, avem tot mai mulţi copii implicaţi în ateliere tot mai diverse, aşa că ne bucurăm de orice ajutor.

De aceea, am fost încântaţi când Fundaţia comunitară Ţara Făgăraşului ne-a propus să realizăm un mic proiect pe care să îl prezentăm în faţa Cercului de donatori Ţara Făgăraşului.

Şi am ales Atelierul de meşteşuguri.

 Scopul: Dotarea unui spaţiu cu scule şi unelte necesare desfăşurării unui atelier de meşteşuguri pentru copii (tâmplărie, dulgherie, sculptură etc.).

Povestea noastră, pe scurt: Ceea ce se numeşte azi Centrul cultural Zestrea Buciumului a debutat cu o mică „şcoală parohială”. Aceasta s-a născut în 2009, având ca beneficiari 4 copii iar ca spaţiu de desfăşurare – sufrageria casei parohiale. Toamna anului 2013 ne-a surprins cu 30 de copii înscrişi, implicaţi în 7 ateliere (spiritualitate, dichiseală, meşteşuguri, engleză, franceză, patrimoniu, educaţie muzicală).

Atelierul de meşteşuguri a început în vara anului 2013, ca un mini-proiect de vacanţă. Pentru că a fost un real succes, la cererea copiilor a fost introdus ca program permanent.

 

Ce problemă încearcă proiectul să rezolve?

Proiectul „Atelierul de meşteşuguri” implică copiii din satul Bucium în activităţi practice de tâmplărie, dulgherie, sculptură în lemn, pictură, pomicultură etc. Pe lângă abilităţile practice pe care le dobândesc, copiii se bucură de comuniunea lucrului împreună, învaţă să colaboreze, să lucreze în echipă, să facă lucruri pentru comunitate.

Atelierul oferă copiilor petrecerea timpului liber într-un mod constructiv, care le dezvoltă abilităţi şi deprinderi; acestea pot constitui şi bazele unei viitoare profesii.

 

Ce soluţie dorim să dezvoltăm: Pentru moment, activităţile se desfăşoară în general în aer liber sau sunt găzduite în diverse ateliere particulare. Lipsa unui spaţiu propriu face ca frecvenţa atelierului să depindă de condiţiile meteo şi de dispoziţia oamenilor de a ne oferi unelte şi găzduire.

Ne dorim să dezvoltăm acest proiect oferindu-i un cadru adecvat, care să asigure continuitatea şi extinderea lui.

Ce am realizat până acum: Puteţi vedea aici.

Impact: Proiectul funcţionează deja de 10 luni. Impactul este unul evident, atât asupra copiilor cât şi asupra întregii comunităţi. Copiii sunt extrem de implicaţi, activi, entuziasmaţi la vederea lucrurilor făcute cu propriile mâini, iar membrii comunităţii sunt încântaţi să îi vadă pe cei mici implicaţi în activităţi constructive pentru ei înşişi şi benefice întregului sat – căsuţe pentru păsări care înfrumuseţează copacii de pe vale, ghivece cu flori care împodobesc gardul bisericii etc.

Cum vrem să investim contribuţia membrilor cercului de donatori: În decembrie 2013, parohia a demarat ridicarea unei clădiri noi lângă biserică. Aceasta va adăposti Centrul cultural „Zestrea Buciumului” (aflat momentan la şcoală, într-o încăpere mică). La demisolul noii incinte am proiectat un spaţiu pentru Atelierul de meşteşuguri, asigurând astfel structura de bază. Avem însă nevoie de resurse pentru utilarea lui cu sculele şi uneltele necesare pentru o dotare minimă, precum şi lemnul necesar confecţionării unui banc de lucru tradiţional. Bancul de lucru va fi realizat în cadrul Atelierului.

 

Mass-media:

 

Atelierul de mestesuguri la Cercul donatorilor

Un gând despre „Proiectul nostru „Atelierul de meşteşuguri” va fi prezentat în faţa Cercului de donatori

  1. Pingback: Prezentarea proiectului nostru la Făgăraş | Parohia Ortodoxa Bucium

Lasă un comentariu