* Carte de oaspeți

Reîntorşi după o perioadă ceva mai lungă de la Bucium, am privit cei doi trandafiri japonezi care aveau frunzele ofilite. Le-am dat apă şi în câteva minute au început să arate altfel, cu frunzele verde închis, pline de viaţă. M-am gândit imediat că ceea ce se face prin activitatea unor oameni cu suflet se aseamănă foarte mult cu un astfel de udat. Numai că în cazul lor, prin cultivarea şi punerea în valoare a unor obiceiuri strămoşeşti nu se face altceva decât să se alimenteze cu seva locului VEŞNICIA satului românesc, născută la obârşia existenţei noastre terestre, aşa cum menţiona şi marele nostru filozof, Lucian Blaga.

Şi am văzut cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun, în două ocazii, la Făgăraş şi Bucium, roadele efortului, abnegaţiei şi credinţei Familiei Corlean, momentan FII AI SATULUI BUCIUM. Am văzut cum s-a reuşit ca, dintr-o letargie spirituală aproape de moarte, să se renască ceva divin, de necrezut cu ceva timp în urmă!

Ascultând minunatele colinde ale buciumenilor (şi nu numai , dar în primul rând ale lor, pentru că ne-am simţit mai aproape de ei…), am întinerit brusc , retrăind momentele copilăriei noastre şi realizând că trăim alături de persoane care ştiu să fie descoperitori de comori ascunse sub patimile vremurilor! E destul să ai credinţă, să perseverezi şi să coagulezi şi apoi – mai devreme sau mai târziu – roadele vor apărea!

Ce minunat, dumnezeiesc şi de neuitat moment am trăit când ne-am dat seama că visele noastre de odinioară, pe care le-am considerat himere cu ani în urmă, s-au dovedit a fi realitate!

Binecuvântaţi să fie cei care au schimbat vatra sufletească pârjolită a satului Bucium într-un câmp al înfrăţirii localnicilor cu cei veniţi din alte părţi, câmp pe care l-am dorit tot mai plin de noi iniţiative de acest fel (şi nu numai…).

Iar dacă ar fi în putinţă noastră şi s-ar crea o Carte de Onoare a satului Bucium, la loc de cinste, meritat cu prisosinţă, ar trebui trecută Familia Preotului Corlean!

  Un grup de orăşeni care îşi petrec Sfintele Sărbători

în minunatul sat Bucium şi-n împrejurimile lui.

Nașterea Domnului, 2013

Publicitate