Irozii

Versul Irozilor:

COLINDĂ TOŢI:

Astazi s-a nascut Hristos,

Mesia chip luminos

Laudati si cantati si va bucurati!

Mititel infasetel,

In scutec de bumbacel

Laudati si cantati si va bucurati!

SOLDAT:

Porunca prea-inalte Imparate, faima mare a sosit aseara in cetate. Trei crai au sosit aseara in graba si pe cine intalnesc in cale intreaba: Nu stiti unde s-a nascut un crai tanar de curand?

IROD:

Ce crai si de unde sunt? Ce cauta pe-al meu pamant, ce cauta si pe cine fara voie de la mine? Voi nu stiti ca aici pe pamantul meu singurul imparat sunt eu? De care cu groaza mare toata lumea frica are. Sa-mi aduci pe acestia trei sa vorbesc si eu cu ei!

MELHIOR:

               Noi suntem trei crai calatori, toti ca fratii iubitori. Vai, coline neumblate si paduri nedesfundate noi prin lume umblam si de un crai tanar intrebam.

IROD:

               Pe nume cum va numiti si incotro calatoriti?

MELHIOR:

               Eu sunt craiul Melfior si din rasarit am pornit dupa o stea ce s-a ivit pe inaltul infinit si dupa cum spun prorocii se va naste Mesia. Am plecat ca sa-l gasesc, sa ma inchin si sa-l slujesc.

BALTAZAR:

               Eu sunt craiul Baltazar si din apus am plecat dupa o stea ce s-a aratat pe cerul inseninat si dupa cum spun prorocii se va naste Mesia. Am plecat ca sa-l gasesc, sa ma inchin si sa-l slujesc.

GASPAR:

Eu tin fraiele treimii din partile Europimii, craiul Gaspar ma numesc si ca un crai vorbesc. Sunt 40 de ani si mai bine de cand ma numesc la fel ca tine. Crai, filozof, fecior de imparat cu coroane incoronat.

IROD:

               Rai barbari din Rasarit, voi de aceea ati venit, ca prin aceste cuvinte sa ma ispititi ca pe un parinte? Voi nu stiti ca eu pot da porunci ca sa fiti supusi la munci?

M,B,G:

O Iroade imparate te-ai umplut de rautate caci cu poruncile tale ai umplut tara de jale.

GASPAR:

               Nu ne vorbi nou de porunci ca sa fim supusi la munci ca de-o fi cu vitejie o sa-ti dam si noi urgie, cu ostile te vom ocoli si tara ti-o vom cotropi.

MELHIOR:

O astronome Baltazar varsa-ti si tu al tau har.

BALTAZAR:

               O Tu, Bunule Parinte, Ce in cer ai locuinte, varsa peste el ploaie de foc si pucioasa ca pe acest tiran sa-l arza si trimite o boala mare ca sa n-aiba vindecare sa-l vedem cum se boteaza si in Hristos si el sa creaza.

IROD:

               Fratilor, sa-mi dati iertare, caci am fost in tulburare. Porniti, mergeti si aflati si veniti sa ma-nstintati sa merg sa  ma inchin si eu, ca Unuia Dumnezeu.

TOTI:

               Ramaneti cu sanatate si incarcati cu bunatate si sfanta ziua de maine s-o petreceti toti cu bine.

LA ANU’ SI LA MULTI ANI!


Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s