Biserica

În satul Bucium există o singură biserică, despre care preotul paroh Victor Urian spune, în istoricul realizat în 1974, că a fost construită în anii 1943-1945. Acelaşi istoric menţionează însă existenţa unei biserici ortodoxe de piatră, construită în 1603 în stil bizantin şi având hramul „Sf.Treime“. Joasă şi neîncăpătoare, biserica veche a fost renovată în 1818, când i s-a adăugat turnul şi a fost puţin mărită, însă ea a fost demolată în 1943 pentru a fi ridicat un nou edificiu în acelaşi loc.

În timpul conscripţiei episcopului Klein parohia din Bucium era ortodoxă şi număra 100 de suflete. Între 1720-1750 s-a forţat trecerea la greco-catolicism, când s-au înfiinţat şi aici regimentele grănicereşti.

Biserica actuală a fost ridicată între 1943-1945 de către preotul de atunci, Ilie Cismaşiu, din contribuţia credincioşilor. Arhitect a fost Gheorghe Bugnariu, cu antreprenorii Ioan Nichifor şi Emeric Gonda din Făgăraş. În timpul următorului preot paroh, Victor Urian, lăcaşul de cult a fost zugrăvit, mobilat, electrificat şi dotat cu iconostas.

Biserica este aşezată în mijlocul satului, pe un deal. Are formă de cruce, cu turn şi se întinde pe o suprafaţă de 170 mp. Caracteristicile clădirii în prezent sunt următoarele: fundaţie de beton, zidărie de cărămidă, acoperiş de ţiglă metalică şi tablă galvanizată la turlă, geamuri şi uşi de tip termopan. La intrare se află un pridvor cu pardoseală de ciment, în restul bisericii existând duşumele de brad, refăcute în 1970. Lăcaşul de cult are un pod pentru cor şi 2 cămăruţe care au avut în timp diferite întrebuinţări.

Biserica nu este pictată (există un deviz realizat în 1990, însă fondurile proprii extrem de reduse nu au permis până acum realizarea ei) şi nu posedă obiecte de valoare istorică.

Din anul 2008, biserica adăposteşte o mică părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina.

Pr. paroh Marius Corlean

Programul slujbelor


Notă: în funcţie de problemele care intervin, programul poate suferi modificări.

Publicitate

15 gânduri despre „Biserica

  1. Felicitari pentru site si pentru tot ceea ce faceti pentru comunitatea din Bucium. Ca si specialist al Serviciului pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale pot spune ca informatiile si imaginile postate sunt deosebit de valoroase prin continutul lor si prin felul in care au fost structurate. Sunteti un exemplu pentru multi!
    Dupa participarea la cel mai recent evenimet – Nunta traditionala din Bucium- putem spune ca am ramas foarte placut impresionati si va dormi multa sanatate si putere, sa mai organizati si pe viitor astfel de actiuni! Ele sunt adevarate motive de bucurie sufleteasca intr-un cotidian aflat in plina disensiune, in care valorile tind sa se piarda, sau chiar sa fie negate.
    Felicitari tuturor!

    • Mulţumim mult pentru aprecieri, ne onorează, dar şi pentru încurajări – o să le transmitem întregii comunităţi.
      Vă mai aşteptăm pe la noi, cu mult drag!
      cu preţuire şi bucurie,
      Natalia Corlean

  2. Sunteti niste oameni deosebiti, apreciez activitatea dvs. de care auzisem.
    Iata ca am gasit intamplator acest site pe care am putut sa vad o parte din lucrurile minunate pe care le faceti pentru comunitate.
    Sanatate si succes in tot ce v-ati propus!
    Sper sa va pot felicita personal cand vom mai ajunge in Bucium.

    Camelia Radocea

    • Cred ca sunteti mama lui Victor, nu?
      Multumim mult de gandurile bune si aprecieri, va asigur ca ne supraevaluati, dar incurajarile dvs.ne intaresc pe mai departe. Nu am putea face nimic fara ajutor de la Dumnezeu si de la oameni.
      Ne-am bucura sa ne intalnim cand mai veniti!
      Mult spor in cele bune si sanatate!
      Natalia Corlean

  3. Da, sunt mama lui Victor pe care il cunosc multi oameni din Bucium de atatea vacante de vara pe care le petrece cu bunicii acolo.
    Cu siguranta ne vom intalni.
    Multumesc si Dumnezeu sa ne ajute !
    Camelia Radocea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s