Rusaliile şi hramul

.

Sărbătoarea hramului – sărbătoarea bucuriei în satul Bucium

.

„Întru Duhul Sfânt, Domnul de viață făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și mărit…” Pline de semnificaţie şi învăţătură sunt aceste cuvinte pe care le rostim în cadrul Crezului. Înţelesul pasajelor din această mărturisire de credinţă ne-a fost explicat nouă, credincioşilor din Parohia Ortodoxă Bucium, de către Pr. protopop Marcel Dobrea, cu ocazia sărbătoririi praznicului Sfintei Treimi – hramul bisericii noastre. În cuvântul său, părintele protopop a subliniat cât este de importantă alegerea de către buciumenii de odinioară a acestui hram pentru vechea bisericuţă ortodoxă din secolul XVII, care s-a aflat pe locul actualei biserici şi care este dovada că, deşi timp de 250 de ani comunitatea a acceptat greco-catolicismul, înainte de această perioadă ea a fost ortodoxă.

La Sfânta Liturghie au participat, împreună cu noi, şi părintele Cleopa Negru, stareţul mănăstirii din satul nostru, şi reprezentanţi ai autorităţilor apropiaţi comunităţii noastre – domnul primar Victor Bârlez şi domnul deputat Gheorghe Gabor. După ce am adus mulţumire lui Dumnezeu în cadrul slujbei de Te Deum, părintele protopop a apreciat în cuvântul său mulţimea şi frumuseţea persoanelor îmbrăcate în costum popular, dar şi întristarea de a avea în Bucium o comunitate marcată de dispute religioase, concretizate într-un proces care amână de câţiva ani buni lucrările de restaurare şi pictare a bisericii acestei comunităţi. Am primit astfel îndemn la iertare, îngăduinţă şi rugăciune stăruitoare, pentru ca Dumnezeu să îndepărteze de la noi răutatea şi ura şi să ne ajute să realizăm împreună un locaş de cult frumos şi curat ca şi costumele noastre româneşti.

Sărbătoarea hramului a fost şi sărbătoarea bucuriei, marcată şi prin agapa creştinească de la Căminul Cultural, unde cei prezenţi s-au bucurat de un program artistic prezentat de grupul de copii „Micii apostoli”, cărora s-au alăturat, pe rând, şi ceilalţi copii prezenţi, un grup vocal de bărbaţi şi unul de femei. În cântecele şi poeziile prezentate au fost elogiate dragostea faţă de Dumnezeu, de ţară şi popor, producând în sufletele celor prezenţi o stare emoţională deosebită. La final au fost adresate din partea credincioşilor buciumeni mulţumiri părintelui protopop, părintelui stareţ, prezent tot mai mult în comunitatea noastră, celorlalţi invitaţi dar şi părintelui paroh şi celorlalţi organizatori ai evenimentului, care ne-au făcut posibile aceste trăiri minunate ale unui praznic măreţ.

Prof. Stela Dobrin, Bucium

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 65 – iunie 2012

2 gânduri despre „Rusaliile şi hramul

 1. Pingback: Sărbătoarea hramului – sărbătoarea bucuriei în satul Bucium « Protopopiatul Ortodox Făgăraş

 2. La 1 km distanta de Manastirea Bucium, din Tara Fagarasului se gaseste un izvor cu apa tamaduitoare.
  Izvorul este cunoscut de multa vreme de localnicii din imprejurimi avand si o legenda care se pierde in negura anilor. Legenda vorbeste despre un baiat care s-a nascut mut si dupa ce a baut apa din acest izvor a inceput sa vorbeasca. Iar despre locurile care au legenda proprie se spune ca sunt harazite unui destin maret.
  Apa izvorului are urmatoarele proprietati:
  -poate fi tinuta oricat fara sa se altereze;
  -nu-si schimba culoarea, gustul si mirosul.
  La locul izvorului au fost ridicate de-a lungul timpului 5 cruci. A fost construita o fantana care se cheama ‘FANTANA INGERILOR SI A APOSTOLILOR’ si exista deasemenea un bazin prin care curge apa in permanenta.
  Am ajuns la aceast izvor cu apa tamaduitoare in anul 2006. De atunci nu ne mai putem lipsi de ea.Vrem sa va vorbim despre cateva efecte pe care le are apa asupra organismului:
  -la un moment dat am vazut ca mi-a aparut pe picior o zgarietura de 2 mm, nu stiam sa ma fi zgariat dar asteptam sa treaca cum ar fi fost normal. Am inceput sa o urmaresc si in loc sa treaca ea crestea tot mai mult fiind insotita si de o durere deloc neglijabila. Am dat cu tot felul de creme fara efect, zgarietura crestea si durerea era tot mai mare prinzand intreg piciorul. Mi-am adus aminte de apa si am inceput sa dau cu apa pe locul dureros si sa beau. Dupa citeva zile a disparut si zgarietura si durerea. De atunci ma dau zilnic cu apa pe picior si nu ma mai doare. La un moment dat am crezut ca a trecut boala si am intrerupt tratametul cu apa -rezultatul-durerea a aparut din nou, deci am reluat tratamentul si totul e bine;
  -ajungand consumatori ai acestei ape am observat ca sunt dureri pe care le ia pe loc si in cateva minute dispar, dar nu toate durerile din organism dispar.Unele da unele nu, nu stim de ce depinde, dar totusi credem ca e in functie de credinta. Se mai poate intampla un fenomen foarte interesant, se creaza un flux energetic care raceste locul bolnav.
  Pentru ca noua ne-a facut mult bine apa acestui izvor am considerat ca aceasta fantana trebuie facuta cunoscuta lumii pentru ca toti sa ne bucuram de DARUL LUI DUMNEZEU.

  Grupul de persoane
  care intretin Fantana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s